İl Müdürümüz Dr. Hüseyin DÜZGÜN "Dünya Arı Günü" nü ile ilgili olarak, arılar bitkisel üretimde bitkilerin tohum ve meyve üretebilmeleri için ihtiyaç duydukları tozlaşmayı sağlayarak ürün miktarı ve kalitesinde çok büyük artışlara neden olurlar. Arıcılık diğer tarımsal faaliyetlere göre daha az sermaye ile yapılabilen ve kısa sürede kazanç sağlayan bir faaliyettir. Arıcılık tarla, bağ-bahçe ve hayvancılık gibi tarım işletmeleri içinde ikinci üretim dalı olarak yapılabilir.
Kars yöresi; gösterdiği konum, jeolojik, morfolojik ve klimatolojik farklılıklar nedeniyle, ayrıca özel bitki varlığı florası nedeniyle kaliteli bal üretimi için son derece uygun bir yerdir.
Kafkas Arılarının, İlimizin coğrafyasına has bin bir çeşit bitki çiçeklerinin özütünden yaptığı bal aynı zamanda Kafkas Arısı Çiçek Balı olarak ta bilinmektedir. Kars balı, Kars'ın mera ve yaylalarında doğal olarak yetişmekte olan yüzlerce çeşit polen ve nektar kaynağı çiçekten üretilmektedir. Tarımsal amaçlı ilaçlama ve gübreleme yok denecek kadar az olduğu için İlimizde, üretilen bal tamamen doğaldır. Yörenin, mera ve yaylalarının geniş ve endemik bitki florasının zengin olması Kars balının eşsiz lezzetinin kaynağını oluşturmaktadır.
Kars; diğer yandan sert bir iklime sahip olması nedeniyle ilkbahar ve yaz mevsimi geç gelmektedir. Bu sebepten dolayı diğer birçok yörede çiçeklerin bol olduğu devre geçtiğinde Kars en yeşil ve çiçekli dönemini yaşamaktadır. Dolayısıyla gezginci arıcılık için aranan bir yerdir.
Kars Balı; bu şöhretini yüksek rakımlı tepelerdeki soğuk iklim kır çiçeklerinden almaktadır. Bu çiçekler ağaçtan arınmış ve tarımın olmadığı mera ve yaylalarda yetişmektedir. Bu bölgeler çiçek balı yapımına çok uygundur. Ayrıca tarımda gübre kullanımın az ya da olmaması ve sanayileşme kirliliğinin olmaması nedeniyle Bal'da kimyasal madde bulunmayacağı anlamına gelir ki bu bal için çok önemlidir. Bu tarz ballar kristalize olma özelliğine sahiptir. Bu özellik saf çiçek balının bir özelliği olup balın genel yapısını kesinlikle bozmaz.
İlimiz bal üretiminde 2019 yılı TUİK verilerine göre 90.969 adet Arılı Kovana sahip ve ürettiği 1.819 ton bal ile Türkiye Bal üretimi %1,2 pay ile 14. sıradadır. 2019 yılı Tarımsal Desteklemeler kapsamında "Aktif Arılı Kovan" destekleme ödemeleri İlimizde 417 işletmeye 888.180,00 TL destekleme ödemesi gerçekleştirildi.