Kars İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak halkımızın kurban bayramını huzur ve düzen içerisinde geçirebilmesi amacıyla çalışmalarımız son hızla devam etmektedir. 26 Haziran 2020 tarihinde resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren "2020 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ" kapsamında, Kurban Hizmetleri Komisyonu tarafından ilimiz kurban kesim ve satış yerleri oluşturulmuştur.
Vatandaşlarımız kurbanlık seçimlerini, komisyon tarafından belirlenen ve ilan edilen satış noktalarından yapabilirler. Aynı zamanda vatandaşlarımız hem kendi sağlıkları hem de görüntü ve çevre kirliliği yaratmadan dini vecibelerini yerine getirebilmeleri bakımından kurbanlık kesim yeri olarak belirlenen yerlerden birinde kesim yapmaları da önem arz etmektedir.
Bu alanların gerekli kontrol ve denetimleri veteriner hekimlerimiz tarafından düzenli olarak yapılmaktadır. Vatandaşlarımızın kurban ibadetlerini sorunsuz yerine getirmelerini sağlamak üzere Kurban Bayramı süresince İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün görevli nöbetçi ekipleri kontrol ve denetimlere devam edeceklerdir.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz tarafından bayram öncesi gıda kontrol ve denetimleri ile hayvan satış yerlerinin denetimleri, görevli veteriner hekimlerimiz tarafından aralıksız olarak sürdürülmektedir.
İl ve ilçeler arası sevki talep edilen fakat küpelenerek tanımlanmamış, veri tabanına kaydedilmemiş yanlarında pasaportları bulunmayan büyükbaş hayvanlar ile nakil belgesi bulunmayan koyun ve keçi türü hayvanların sevklerine izin verilmeyecektir.
Kurbanlık hayvanlar için sevk raporları düzenlenmeden önce kulak küpe numaraları TÜRKVET ve KKKS (Koyun Keçi Kayıt Sistemi) veri tabanından mutlaka kontrol edilerek hayvanların veri tabanındaki bilgileriyle uyum gösterip göstermediğine bakılacaktır.
Kurban Bayramı öncesinde, Kurban Bayramı süresince ve sonrasında Vatandaşlarımız gördükleri her türlü olumsuzlukları Alo 174 veya İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimize bildirebilirler. Ekiplerimiz her türlü tedbiri almak üzere iş başında çalışmalarını sürdürmektedirler.
Kurbanlık hayvan kesiminden önce Veteriner Sağlık Raporu veya Nakil Belgesinin bulunması gerekmektedir. Hem büyükbaş hem de küçükbaş hayvanların kulak küpelerinin, büyükbaşların ise ayrıca hayvan pasaportunun bulunması gerekmektedir. Çok zayıf, düşkün, bir veya iki gözü kör, kulakları ve boynuzları kökünden kesilmiş, dişlerinin tamamı veya çoğu dökülmüş, kuyruğu veya memesi kesilmiş olmamalıdır.
Hayvanın gebe veya yeni doğum yapmış olmaması gerekir. Yüksek ateşi olan, çok genç (büyükbaş hayvanlarda 2 yaşından küçük ve kapak atmamış) hayvanların satın alınmaması gerekmektedir. Sağlık yönünden belirgin belirtiler gösteren (öksürük, nefes darlığı, salya ve burun akıntısı, kötü kokulu ishal gibi) hayvanların da kurbanlık olarak alınmaması gerekmektedir. Dişi hayvanların gebe olma ihtimalleri düşünülerek kurbanlık olarak erkek hayvanların tercih edilmesi gerekmektedir.
Kurbanlık hayvan kesimi sırasında şunlara dikkat edilmelidir.
Alınan kurbanlık hayvanların, ilimizde ruhsatlı olarak faaliyet gösteren mezbahanelerde veya kurban hizmetleri komisyonu tarafından belirlenen kurban kesim yerlerinde kesilmesi, kesim esnasında ehil kasapların seçilmesi, hayvana eziyet etmeden ve acı çektirmeden kesim işlemlerinin yapılması gerekmektedir. Kesim işleminden sonra kanın iyice akıtılması sağlanmalıdır. Aksi takdirde ette mikroorganizmalar kolayca üreyerek, etin kısa sürede bozulmasına yol açar. Kesilen kurbanların iç organları parçalanmadan ve en seri şekilde çıkarılmalıdır. Deri yüzülürken veya tulum çıkartma yapılırken deriye zarar verilmemelidir.
Kurbanlık hayvan kesiminden sonra dikkat edilmesi gereken konular
Etler, kesimden hemen sonra tüketilmemeli, 12 saat soğuk bir ortamda olgunlaştırıldıktan sonra tüketilmesi ete lezzet, aroma sağlayacaktır. Kesim sonucu oluşan atıkların ise mutlaka gömülmek suretiyle imha edilmesi, kedi köpek gibi hayvanlara yedirilmemesi gerekmektedir. Ayrıca kesim esnasında etin yenilmesinde şüphe duyulduğu durumlarda kurban hizmetleri komisyonu tarafından kurban kesim yerlerinde görevlendirilen veteriner hekimlerimize müracaat edilerek etlerin muayenesinin yaptırılması gerekmektedir. Vatandaşlarımızın hayvan sağlığı, sevk ve kayıt işlemlerinin sorunsuz yürütülebilmesi amacıyla İl ve İlçe müdürlüklerimizde kurban bayramı süresince nöbetçi veteriner hekim görevlendirilmiş olup, ihtiyaç duyulduğu takdirde veteriner hekimlerimize ulaşılması mümkün olacaktır (Tlf: 0 474 212 70 93). Gübre, kan ve yenmeyen iç organlar gibi atıklarla çevre kirletilmemeli, atıklar mümkünse derin çukurlara gömülmeli yâda sızdırmaz torbalarda genel çöp toplama mahallerine bırakılmalıdır.
Kars İl Tarım ve Orman Müdürlüğü