Yöresel Peynirlerin Yeni Nesil Tüketici ile Buluşması…
İl Müdürümüz İbrahim Altıntaş, Kars Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ertuğrul ALİBEYOĞLU, Serhat Kalkınma Ajansı katılımcıları ve TUGİP (Türkiye Gıda İnovasyon Platformu) işbirliğinde kurulan TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezinin katkıları ile birlikte Sapran deluxe otelde Kars ili ve yöresinde faaliyet gösteren süt ve süt ürünleri üretici işletmelerine yönelik “Yöresel Peynirlerin Yeni Nesil Tüketici ile Buluşması" konulu çalıştay düzenlenmiştir.
Söz konusu çalıştayda farklı üniversitelerden katılan konu ile alakalı öğretim üyelerinin yaptığı sunumlarla bölge üreticilerine geçmişten günümüze geleneksel peynirler, yöresel peynirlerin mevcut durumu, sürdürülebilirlik, coğrafi işaret ile markalaşmak ve yöresel peynirlerde gastronomi ve turizme etkileri konularında çeşitli bilgilendirmeler yapılmıştır.
Kars İli ve yöresinde yer alan üreticilerin sorularına cevap bulmaları ve çeşitli illerden gelen Türkiye de markalarıyla ün yapmış olan çeşitli firma yetkililerinin yaptığı sunumlar ile fikir alış verişinde bulunulmaları hedeflenmiştir.
Katılımcılardan Sayın İl Tarım ve Orman Müdürümüz İbrahim Altıntaş'ın konuşmasında: “Türkiye peynir üretiminde dünyada önemli bir konumdadır. Peynirleriyle adını duyurmuş ülkelerle yarışmakta olan ülkemizde toplam 210 çeşit peynir yer almaktadır. Bu 210 çeşit peynirin 30'a yakını Kars'ta üretilmektedir. Bu peynirlerden 6-7 çeşidi endüstriye kazandırılabilir niteliktedir. Bu peynirlerin içerisinde Kars Kaşarı 2016 yılında Coğrafi İşaretle tescillenmiş olup, Kars Gravyeri için coğrafi işaret alma yolunda adımlar atılmaktadır. Gravyer peyniri bölgenin ve Türkiye'nin en eşsiz peynirlerinden biri olup sadece Kars ilinde üretilen ürün olarak göze çarpmaktadır. Ayrıca 2019 yılında İtalya'da Slow Food festivalinde dünyanın en iyi peynirleri arasında seçilen Gravyer peyniri Presidium ödülünü almıştır.
Geçmişte ilimize bağlı Boğatepe köyünde kurulan peynir ile ilgili ekomüzeye ek olarak; 2022 yılında, bölgemizin hem kültürel hem de turizm açısından tanıtılması amacıyla yeni bir destinasyon (durak) yeri olarak Türkiye'nin ilk ve tek tematik peynir müzesi açılmıştır. Bununla birlikte dünyanın sayılı rotalarından biri olan 18. Peynir Rotası Kars ili olarak kabul edilmiştir. Sarıkamış'tan başlayıp Çıldır'a kadar uzanan bu rotada geleneksel yöntemlerle yapılan peynir çeşitlerimiz tanıtılmaktadır. Bugün hafızanızda Kars ile ilgili bir hatıra, bir iz, damağınızda peynir ile ilgili bir tad, lezzet bırakabildikse ne mutlu bize diyerek tüm katılımcılara teşekkür etti.