T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Kars İl Müdürümüz İbrahim ALTINTAŞ Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren Çiğ Süt Süt ve Süt Ürünleri İşleme Tesislerini ziyaret ederek sektörle ilgili bilgi alış verişinde bulundu.

Yayın Tarihi : 27.04.2021

Türkiye'de peynir üretiminde önemli bir yere sahip olan Kars'ta, yüksek rakımlı zengin floraya sahip yaylalarda beslenen ineklerden elde edilen doğal sütle yapılan kaşar, yoğun talep görüyor. Coronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında "Evde kal" çağrılarına uyarak evlerinden çıkmayan vatandaşlar, coğrafi işaretli Kars kaşarına internet üzerinden sipariş edebilirler.

İlkbahar mevsiminden itibaren hayvanlarını yaklaşık 2500-3000 rakımlı ve zengin floralı yaylalarda besleyen Karslı köylülerin ineklerden doğal ve katkısız elde ettikleri sütle ürettikleri kaşar peyniri, lezzeti ve aromasıyla yörede en çok tercih edilen peynirlerin başında geliyor.

Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim ALTINTAŞ yaptığı açıklamada, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Kars Valiliğinin talimatlarıyla yapılan çalışmalarda kentteki çiftçi ve üreticilerin Kovid-19'dan etkilenmediğini söyledi.

Süt varlığıyla Kars'ın Türkiye'de önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden ALTINTAŞ, şöyle konuştu:

"Kars 600 bin tonun üzerinde yıllık süt varlığıyla Türkiye'de ilk sıralarda yer alıyor. Bu sütü genel olarak vatandaşın süt olarak tüketiminin yanında Kars'ın adıyla özdeşleşmiş olan Kars kaşarı üretimi de çoğunluğu oluşturmaktadır. Kaliteli mera ve yaylalarda otlayan hayvanlarımızdan alınan sütü sanayicimiz, Kovid-19 önlemlerini alarak üretime devam ediyor. Firmaları teknik ve hijyenik açıdan kontrol etmek hem de üretim devamlılığı ve motivasyon vermek için arkadaşlarımızla beraber dolaşıyoruz." dedi.