T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İlimiz Tarım Arazilerinde Yapılan Kontroller

Yayın Tarihi : 7.06.2021

İlimiz kuraklıkla mücadele kapsamında Vali/Belediye Başkan Vekili Sayın Türker Öksüz, 65. Hükümet Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, TBMM Tarım Orman ve Köy İşleri Komisyon Başkanı. Prof.Dr. Yunus Kılıç, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Dr. Mehmet Hasdemir, Tarla ve Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Dr.Veyis Yurtkulu, İyi Tarım ve Organik Tarım Daire Başkanı Başak Egesel, İl Müdürümüz İbrahim ALTINTAŞ ve diğer yetkililerle birlikte çiftçilerle bir araya gelerek ekili alanlarda incelemelerde bulundular.

Sayın Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz ise yaptığı açıklamada, "Uzun bir süredir dünya, küresel ısınmayla karşı karşıya sıcaklıklar artıyor bunun getirdiği olumsuzluklar var. Çiftçimiz kuraklık sorunuyla karşı karşıya, önemli olan bu soruna çözüm getirebilmek. Onun için burada tarım bakanlığımız, ülke genelinde geniş çalışmalar yürütüyor. Bizlerde yerelde, bu çalışmalara destek olmak ve üretilecek çözümleri uygulamaya geçirmek için gayretle çalışacağız. Çiftçimiz bizim için çok kıymetli, biliyorsunuz yöremiz tarım ve hayvancılık bir yandan da ekonomisi turizme dayanıyor. Bizim, tarım ve hayvancılık bel kemiğimiz. Onun için bu sektörü olabildiğince, bütün gücümüzle desteklemek için her türlü gayreti  sarf ediyoruz. Çiftçimizin yanındayız, uygulayacağımız projelerle, desteklerle devletimizin imkânlarını da çiftçimizin bu sıkıntısını, ortadan kaldırmaya yeterlidir. Çiftçimiz o yüzde rahat olsun dedikten sonra;

Kars Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köy işleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yunus Kılıç Tarım ve Orman Bakanlığının kuraklıkla ilgili bütün uzman kişilerinin Türkiye'nin her tarafında bu yılki ekilişleri, iklimi, meteorolojik verileri, arazinin durumunu ve kuraklığın etkilerini araştırmak üzere çalışmaların aralıksız sürdüğünü kaydeden Kars Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köy işleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yunus Kılıç gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bizi birinci derece ilgilendirdiği için bizler Kars'tayız ve gördük ki geçen yıllara oranla yağış miktarlarının azalma olduğunu biliyoruz. Bu yağış miktarları başta Güneydoğu Anadolu Bölgesi olmak üzere İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesini olumsuz etkiledi." şeklinde konuştu. Yağış miktarlarının ister istemez bitkisel üretimi de etkileyeceğini kaydeden Kılıç, "Ancak ne kadar etkileyecek, biz buna karşı çiftçiye, köylüye hangi enstrümanlarla destek olacağız ve ülkeyi nasıl etkileyecek? Önemli olanı bu. Biz bakanlık olarak, hükümet olarak kuraklığın farkındayız, bu yüzden sahadayız, en iyi tespitleri yapıp, en yüksek şekilde çiftçimizi nasıl destekleyeceğiz? Onun çalışmasını yapıyoruz, Mevla'm daha beterinden saklasın, inşallah buraları yağmurla kısmet kurtarabilir ama ülkede bir kuraklık iklimi var. Bununda yüzde 10'larda bir rekolte kaybına sebep olacağı öngörülüyor, umarım daha fazla olmaz. Biz her zaman olduğu gibi, 18 yıldır çiftçimizin her anını desteklediğimiz, köylümüzün de dediği gibi, 'birlikte yeşerttiğimiz' bu şeyin solup gitmesine müsaade etmeyiz hükümet olarak yine onların arkasında olmaya devam edeceğiz." İfadesini kullandı.

Kars Milletvekili 65. Dönem Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan "Her zaman bizim için tüketicinin, üreticinin, ara kademelerin denge içerisinde hareket etmesi çok kıymetli." Üreticimiz, çiftçimiz bizim için ne kadar kıymetliyse tüketicimiz olan vatandaşlarımız da o kadar önemli. Tarladaki rakamla sofradaki rakamın kendi içerisinde bir denge oluşturması çok kıymetli. Bundan hareketle bütün tarafların en verimli şekilde bu sistemden yararlanması adına kararlar aldık alıyoruz, bundan sonra da inşallah almaya devam edeceğiz. Herkes biliyor ki özellikle pandemi döneminde dünya gıda  konusunda ciddi sıkıntı yaşarken, hamdolsun Türkiye kendisi üretiyor olması nedeniyle herhangi bir sıkıntı yaşamadı inşallah bundan sonra da yaşanmayacak.  Ancak zaman zaman bazı bölgelerimizde kuraklığın ve kuraklıktan etkilenen çiftçimizin yanında olduğumuzu özellikle ifade etme isterim bu konuda hem çiftçimizin hem üreticimizin hem de yem bitkileri nedeniyle hayvancımızın yanındayız aynı zamanda da tüketicimizin de sofrasına en uygun şekilde gıdayı götürmek üzere uğraşıyoruz. Biz gerek sayın Cumhurbaşkanımıza herek Tarım ve Orman Bakanımıza konuyu arz ettiğimizde zaten Türkiye'nin bir çok yerinde benzer talepler var biz her türlü tedbiri almak üzere uzman arkadaşlarımızı sahaya gönderdik arkadaşlar çalışıyor dediler. Bizim gayretimiz çözüm üretmek bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımız nezdinde Sayın Tarım ve Orman bakanımızın nezdinde zaten sıklıkla bir araya geliyoruz. Arkadaşlarımızın yaptığı çalışmalarla hangi aşamaya geldiklerini öğreniyor kamuoyunu da bilgilendiriyor. Son zamanlarda Kars'ta da bu kuraklıktan kaynaklı ciddi bir sıkıntı var ve bundan sonra da sıkıntı olacağı gözüküyor. Böyle olunca da bizzat tarım Bakanlığının uzmanlarının sahada olması gerektiği konusunu paylaştık sayın bakanımız sağ olsun arkadaşlarını talimatlandırdı. Arkadaşlar ve ekibi bölgenin tamamındalar sadece Kars'ta değil, Iğdır'da, Ardahan'da, Erzurum'da bölgenin tamamında çalışma yapıyorlar. İnşallah bu çalışmanın sonunda da hem çiftçimize hem üreticimize hem de hayvancılıkla uğraşan insanımıza destek olacak bir takım mekanizmalar devreye sokulacak nitekim Sayın Cumhurbaşkanımız teşekkür ediyoruz dün açıkladılar. İnşallah biz her zamanki gibi bu konularda insanımızın yanındayız yanında olmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Dr. Mehmet Hasdemir ise çiftçilere yönelik yaptığı konuşmada, "Tarım ve Orman Bakanlığında çalışan biri olarak sen ürettiğin sürece, bu tarlada olduğun sürece biz senin yanındayız, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla; bütün tarım teşkilatı gece-gündüz, hafta sonu, tatil demeden sizlerin yanınızdadır. Elbette zor bir dönemden geçiyoruz, kolay değil. Dünyada pandemi, iklim değişikliği ve kuraklık var, benzer sorunlar dünyanın başka yerinde de yaşıyoruz. Ama biz üretmeye devam edeceğiz, hamdolsun ki üretiyoruz. Ben Kars'a neden geldim biliyor musunuz? 10 bin yıldır bu topraklarda yetişen ata tohumu Kavılca' yı bir sözleşmeli modelle desteklemek için buradayız. Bakanlık olarak yüzde 75 hibe ile geçtiğimiz yıl çiftçilerimize verdik, çiftçilerimizin dediğini yaptık. Şimdi siz çiftçilerimiz ile ilgili sözleşmeli bir firmayı bir araya getirdik ve dün Ardahan'ın Çıldır ilçesinde bir sözleşme imzaladık. Arpaçay'da da bu çalışmaları yürüyoruz, sözleşmeli modelle bunu daha da yaygınlaştıracağız. Ayrıca tohumunda yüzde 75'ini hibe verdik ve böylece bu ürünleri hem Kars'ta hem de Türkiye'nin tamamında sözleşmeni modelle pazarlayarak ürünlerinizin katma değerini arttıracağız." dedi.